Teamfoto Schoep Hoveniers
Werkzaam in Zaandam, hoofdvestiging Amsterdam
Zo maakt u uw tuin bestand tegen de veranderende weersomstandigheden Redactie, 20 mei 2024
Regen met een tak

Uw tuin ligt in de natuur en wordt direct beïnvloed door veranderingen in het klimaat. Nu de extremen toenemen, met langdurige hittegolven, stortbuien en droogteperiodes, is het cruciaal om uw groene oase te beschermen tegen deze grilligheden van Moeder Natuur. Het is geruststellend aangezien er verschillende acties zijn die u kunt ondernemen om uw tuin voor te bereiden op deze uitdagingen en hem sterker te maken.

Maak uw tuin weerbaar tegen klimaatschommelingen met deze tips

Het overmatige gebruik van water in de tuin is niet langer duurzaam, gezien de toenemende druk op watervoorraden en de frequente extreme weersomstandigheden die we ervaren. Moderne technologie heeft geavanceerde systemen die ons assisteren bij het efficiënter omgaan met water. Een effectieve manier om waterverlies te reduceren, is het inzetten van geavanceerde irrigatiesystemen, zoals druppelirrigatie en sproeiers met timers.

Het water wordt door deze systemen rechtstreeks naar de wortelzones van planten gebracht, waardoor verdamping en verspilling door overbewatering worden verminderd. Een andere belangrijke stap naar waterbesparing is het installeren van regentonnen. Deze simpele, maar doeltreffende tools geven u de mogelijkheid om regenwater te verzamelen en te gebruiken voor het bewateren van uw planten.

Door regenwater op te vangen en te hergebruiken, verminderen we onze afhankelijkheid van kostbaar leidingwater. Het verkleinen van onze ecologische voetafdruk is ook een positief gevolg hiervan. Bovendien is het verstandig om te kiezen voor doorlatende oppervlakken in uw tuin.

Door het gebruik van grindpaden en poreuze bestrating wordt de waterafvoer verbeterd en overstromingen voorkomen. Het water krijgt de kans om via permeabele oppervlakken in de bodem weg te zakken, in plaats van afgevoerd te worden naar riolen. Het opgenomen water kan teruggevoerd worden naar het grondwater of door de plantenwortels vastgehouden worden.

Schaduw en beschutting plannen in uw tuin voor een gezonde groei

Ontspan op de beschutte plekken in de tuin tijdens zonnige dagen. Deze plekken zijn onmisbaar voor het behouden van de vochtbalans en voor bescherming tegen de schadelijke effecten van te veel zonlicht. Een verstandige benadering is het strategisch plaatsen van bomen en struiken in uw tuin om zo natuurlijke schaduw te genereren en tegelijkertijd bescherming te bieden aan planten die gevoelig zijn voor direct zonlicht.

Bomen zijn met name doeltreffend als schaduwverschaffers door hun uitgebreide kruinen en grote bladeren, die een verkoelend effect hebben op hun omgeving. Naast bomen kunnen struiken ook gebruikt worden als schaduwleveranciers en bescherming bieden tegen direct zonlicht. Kies voor dichtbegroeide, bladrijke struiken die een weelderige luifel vormen en zorg ervoor dat ze op strategische punten worden geplaatst.

Eco-vriendelijke tuinpraktijken voor u

Kies voor duurzaamheid door te opteren voor biologische middelen in plaats van chemische pesticiden en meststoffen. Chemische bestrijdingsmiddelen kunnen nuttige insecten en andere dieren in de tuin bedreigen, en tegelijkertijd de bodemkwaliteit verminderen. Door te kiezen voor biologische bestrijdingsmiddelen en natuurlijke meststoffen, wordt het fragiele ecosysteem in de tuin beschermd.

Daardoor wordt de blootstelling aan schadelijke chemicaliën voor zowel mens als dier verminderd. De aanwezigheid van verschillende plantensoorten kan een aantrekkelijke omgeving scheppen voor bestuivende insecten zoals bijen, vlinders en zweefvliegen. Deze insecten zijn van onschatbare waarde voor de bestuiving van planten en dragen bij aan de vruchtbaarheid en het voortbestaan van uw tuin.

Verder kunt u specifieke habitats opzetten die zijn afgestemd op de vereisten van vogels, bijen en andere dieren. De aanwezigheid van vogelhuisjes, bijenhotels en natuurlijke schuilplaatsen zoals dichte struiken en stapelmuurtjes geven dieren in uw tuin bescherming en nestgelegenheid. Als gevolg daarvan groeit er een levendige en evenwichtige gemeenschap van flora en fauna in uw tuin.

Denkt u aan het raadplegen van een tuinprofessional?

Bent u op zoek naar experts die u kunnen helpen uw tuin voor te bereiden op klimaatverandering?Schoep Hoveniers is uw betrouwbare partner voor professionele hulp en ondersteuning!Wij zijn beschikbaar voor al uw vragen op 020 213 6090.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 020 213 6090

Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over Schoep Hoveniers

Schoep Hoveniers is een jong en fris hoveniersbedrijf voor al uw werkzaamheden in de tuin! Door goede communicatie en veel meedenken zal uw tuin altijd tot op de puntjes voldoen aan uw wensen! Of het nou gaat om kleine aanpassingen of om een compleet nieuw ontwerp voor uw tuin, onze gepassioneerde hoveniers zullen u efficiënt en netjes helpen.


Reviews van Schoep Hoveniers

Door Teuntje van Deventer
Op 28 juni 2021
10

Onze tuin ziet er prachtig uit!!! Het personeel van Schoep Hoveniers werkte heel netjes. Ook dachten zij mee om het tuin ontwerp mooi en strak af te leveren. Wij zijn heel erg tevreden!!!

Door Densay Hernandez
Op 8 februari 2020
10
Review heeft geen inhoud