Teamfoto Schoep Hoveniers
Werkzaam in Zaandam, hoofdvestiging Amsterdam
Wat u moet weten over de verzorging van bomen Redactie, 1 april 2024
Het snoeien van een boom

Een tuin heeft bomen nodig om compleet te zijn. Ze bieden niet alleen groen, maar zorgen ook voor schaduw en zijn van enorme waarde voor dieren en insecten. Om de bomen in uw tuin goed te verzorgen, is het essentieel om ze regelmatig te snoeien.

Om de boom gezond, handelbaar en mooi groeiend te houden is snoeien essentieel. Zomaar beginnen met snoeien is echter geen goed idee, het vereist enige kennis van bomen en gereedschap. Het is noodzakelijk om over voldoende kennis van bomen en gereedschap te beschikken om een boom goed te kunnen snoeien. In dit artikel gaan we in op waarom het essentieel is om bomen regelmatig te snoeien en geven we handige tips over de beste manier om dit te doen.

Belang van snoeien voor bomen

Het kan nodig zijn om een boom af en toe te snoeien vanwege meerdere redenen. Een boom leeft en groeit. Soms groeien bomen een kant op die u niet wilt of niet mooi vindt. Een boom snoeien om zijn vorm te behouden is de eerste reden waarom wordt gesnoeid.

Terugkerend snoeien van de boom voorkomt dat deze verkeerd groeit. Hiermee houdt u de groei van de boom onder controle en binnen de gewenste grenzen. Het snoeien van bomen kan nodig zijn vanwege mogelijke gevaarlijke situaties die ze kunnen veroorzaken.

Soms kunnen bomen op gevaarlijke manieren groeien, het is dan belangrijk om de boom terug te snoeien. Let op takken die te zwaar zijn, takken die het zicht belemmeren of takken die in de weg groeien. Als laatste is er de zorg om de gezondheid van uw boom.

Om een boom gezond te houden, kan snoeien noodzakelijk zijn. Bij het snoeien kunnen zieke takken of grote delen van de boom worden weggesneden. Dit kan nodig zijn omdat de omvang van de boom de gezondheid in gevaar brengt.

Essentiële tips voor het snoeien

Een teveel aan snoeien kan de groei van de boom beperken. Houdt u daarom aan het maximum van 20% van de blad dragende takken die u kunt verwijderen. Bij het snoeien is het van belang om takken aan de basis af te knippen om uitlopers te voorkomen. Het is belangrijk om niet te dicht bij de stam te snoeien, anders loopt u het risico dat de boom ziek wordt.

Indien takken aanzienlijk dik zijn, worden ze in 2 fasen weggehaald. Begin met het zagen van de tak op de gewenste locatie aan de onderzijde. Daarna haalt u de tak weg van bovenaf. Zo zal de tak niet onverwacht breken of scheuren, wat het proces aanzienlijk veiliger maakt.

Het snoeien van hoofdtakken die naar binnen groeien is van essentieel belang. Het snoeien van dood hout is van essentieel belang. Snoei de zwakste tak bij takken die tegen elkaar schuren altijd weg.

Nu kunt u zich richten op het snoeien van de boom!

Zodra alle vitale regels zijn benoemd, kunt u van start gaan met de voorbereiding. Zorg dat u de benodigde gereedschappen gereed heeft voor het snoeien. Begin met een goede snoeischaar, deze is praktisch voor het snoeien van middelgrote en dunne takken.

Voor het snoeien van hogere takken kan het handig zijn om een telescopische snoeischaar te hebben. Met een takkenschaar of snoeizaag kunt u dikkere takken efficiënt verwijderen. Denk eraan om naast het gereedschap ook het benodigde hulp- en veiligheidsmateriaal bij elkaar te verzamelen.

Het dragen van een ladder en volledig dekkende kleding tijdens het snoeien is van groot belang. Vergeet niet om beschermende handschoenen en een veiligheidsbril te gebruiken. U bent bijna klaar om te gaan snoeien. Voordat u begint, is het belangrijk om eerst een plan van aanpak te maken. Het is van belang om te weten wat er met de boom moet gebeuren voordat u aan het snoeien begint. Bedenk welke vorm u wilt behouden en controleer op risicovolle takken die gesnoeid moeten worden.

Door voor het snoeien te bedenken wat en hoe u gaat snoeien, zorgt u voor een efficiënte en veilige aanpak. Let goed op dat alle zijden van de boom gesnoeid worden, aangezien snoeien nodig is voor een gezonde groei en het voorkomen van ongelijkmatige ontwikkeling. Het is nu de juiste tijd om te beginnen met het snoeien van de boom! Zorg ervoor dat u de regels goed in acht neemt en veilig aan de slag gaat.

Bij het snoeien van bomen kunt u overwegen om een specialist in te schakelen

Het snoeien van bomen kan een tijdrovende taak zijn die expertise vereist. Als u de klus liever overlaat aan ervaren vakmensen, is dat ook een optie!Bij vragen of behoefte aan ondersteuning kunt u altijd Schoep Hoveniers bereiken via 020 213 6090.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 020 213 6090

Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over Schoep Hoveniers

Schoep Hoveniers is een jong en fris hoveniersbedrijf voor al uw werkzaamheden in de tuin! Door goede communicatie en veel meedenken zal uw tuin altijd tot op de puntjes voldoen aan uw wensen! Of het nou gaat om kleine aanpassingen of om een compleet nieuw ontwerp voor uw tuin, onze gepassioneerde hoveniers zullen u efficiënt en netjes helpen.


Reviews van Schoep Hoveniers

Door Teuntje van Deventer
Op 28 juni 2021
10

Onze tuin ziet er prachtig uit!!! Het personeel van Schoep Hoveniers werkte heel netjes. Ook dachten zij mee om het tuin ontwerp mooi en strak af te leveren. Wij zijn heel erg tevreden!!!

Door Densay Hernandez
Op 8 februari 2020
10
Review heeft geen inhoud